sila klik 'hb' saya. xie xie ni ;)

Thursday, October 28, 2010

terima kasih bonda...

khas untuk ibunda tercinta, Puan Kamsiah Hj Sidek... ( walaupun mak tak ada blog, tak BW, tapi still nak buat entri untuk mak.mana la tau besok lusa mak godek2 laptop k.ani ke...k.awe ke...lepas tu ada broadband celcom pulak tu, mesti mak google sana sini and terjumpa blog ni...)

mak ni kalau dulu habis sekolah masuk u
, mesti dah jadi engineer sekarang. kat rumah tu, cakap je apa yang tak kena, paip bocor, kuali retak, sudip patah, pisau terbakar? tak ada hal punya, semua tu bisa diatur..tu yang ada pisau mcGyver, sudip kayu panjang seela, periuk tampal pon nmpak cantik...mak..mak...

kalau nak ikut, mak start jaga amani masa amani 7 bulan dalam perut ibu dia lagi.ayah amani masa tu pegi outstation, pegi berohayo gozaimasu..tinggal la amani dengan ibu n embah kat rumah. 2nd day lepas ayah pegi, ibu dah mc 3 hari:) sakit. masa tu dah start berpantang makan. tak makan benda pedas langsung, makan sawi, buah je banyak..embah la yang jaga:) tQ embah amani..

then, a week before due date, embah amani datang shah alam lagi. kali ni ngan embah lanang pulak:) amani masa tu dah start tunjuk tanda nak jumpa embah dah. kejap2 mengeras je perut ibu ni. rupa-rupanya amani menggeliat ye, sayang. sampai hari ni pun amani suka sangat menggeliat:) bayi sihat. biar cepat membesar. masa tu embah la yang siapkan makan nak sahur & buka puasa.ibu memang tolong sikit2 je. hehehe. start 24/8/2010, amani dah mekap2 nak keluar:) masa tu dah ada tanda (darah), so embah, ayah dgn ibu memang dalam standby mode je. ayah pulak memang tak masuk opis dah, ada majlis buka puasa pun dia tak pegi dah:) khamis, 26/8, check-up 40th week kat demc. embah ikut masa tu, saja bw embah jalan2 shah alam. since contraction pun ibu rasa dah makin kerap, doktor terus siapkan dokumen2 nak register ke wad bersalin. embah tak putus-putus ingatkan baca apa2 yang patut. ayat Qursi, 3-Qul...doa-doa dalam buku ustaz Ismail Kamus tu semua embah dgn ibu study betul2. balik checkup, terus bawak embah pegi Jakel seksyen 7. nak cr kain putih:) ibu nak berjalan pun tak berapa betul dah masa tu. tapi sebab memang suka berjalan kn, nak jugak turun.wahhh, masa tu pulak tengah sale baju raya.rambang mata! tapi simpan je niat nak beli baju2 cantik tu:( pujuk diri sendiri nanti lepas bersalin size S laaa:)

malam tu, ibu dah tak boleh tidur dah. memang lepak je depan tv dengan ayah amani. tapi ayah tu tidur laa.apa lg:) embah kejap2 jengah kat luar tgk ibu. ibu dah start timing contraction masa tu. pukul 2 pagi je, dah mula 5minit sekali sakitnya. kebetulan embah bangun dah masa tu, terus kejut ayah.nak pegi hospital. ye la, anak sulung kn. mana ada experience lg..embah pun siap2 sekali, suruh ibu mandi air panas dulu. hmmm, ibu pegi pun pakai t-shirt n kain batik embah tau:)

sampai hospital dalam 3.30 am, terus masuk wad bersalin. masa tu embah dgn ayah temanka. embah lanang tak nak ikut:) boleh nak borak2, makan2 kurma lagi masa tu. pagi, lepas ayah dgn embah sahur, solat, ibu pulak sarapan.:) sandwich n milo. buat tambah energy:)

baru lepas tukar uniform...

pukul 9pg doktor datang, pecahkan ketuban. masa tu diorg dah tak bg ibu bangun.kena baring je. doktor cakap dlm lepas zohor boleh bersalin dah. sakit makin kuat dah masa tu. ibu pegang je tgn embah n ayah amani kuat2 bila sakit datang. kena positif, sakit sekejap je tu. tapi sebab tak tahan sgt dah, ibu mintak nurse bagi ubat tahan sakit jugak. nurse memang dah cakap, ubat tu kdg2 boleh cepatkan lagi bersalin. masa tu dah tak tgk jam pukul berapa dah. embah amani tak lepas tgn ibu dah masa tu. ayah sebelah kiri, embah sebelah kanan. wah, rasa bertuah sgt masa tu, syukur sgt embah dapat masuk temankan ibu:)

sempat ayah snap!

pukul 11 lebih kot( tak tgk jam), ibu dah rasa memulas2, cakap kt embah dgn ayah, embah suruh ayah panggilkan nurse. nurse datang check bukaan, owh ooo..dah 9cm! rasa baru je doktor check cakap still 2 cm pg tu. ok, the time has come. embah diorg suruh tggu kat luar. embah sempat pesan jgn berhenti baca pape yang patut. ayah je temankan ibu. doktor sampai je, makin kuat rasa sakit tu. terus rasa sayang sgt kat embah, macam mana la embah dulu lahirkan ibu, dah la masa tu lahir kat rumah je:) ibu tak ingat berapa kali teran masa tu, sebab rasa mengantuk je. ubat tahan sakit tu rupanya memang buat rasa mengantuk:) hehehe. terus ibu semangat nak push bila kakak2 nurse tu dah macam cheerleaders kat tepi katil.hehehe. ayah la yg leader nye;) dalam ngantuk2 tu, ibu push je jgk. drp ms mengandung asyik tak terbayang macam mana la push tu. dah sampai masanye, tak payah tau pun tak apa, kita pandai sdri je nanti. :)

11.33am, amani pun selmt keluar sepenuhnya:) Alhamdulillah...syukur sgt bila dengar amani nangis. hehehe. macam buluh perindu suara:) dah selesai ayah azankan semua, nurse and doktor pun dah cuci2 ibu, embah masuk:) embah cakap dah bgtau semua adik beradik..Alhamdulillah...


stat dari hari tu, embah la yang bela amani. masa nak balik Jengka, embah yang riba sepanjang jalan. sampai kampung, embah yang readykan air2 mandi ibu dgn amani, embah sediakan makan. semua embah. malam pun embah tidur dengan kita:) saaaayang embah. bila tghri, amani nak embah yang pujuk kalau cuaca panas.heheh.manja dengan embah ye:) malam2, embah jugak yang stay-up kalau amani tak nak tidur. sampai kul 4 pg embah jaga:( huahhhh, ni nanti kalau dah besar tak kawan embah memang laaa..

sampai la dah nak genap 60 hari cuti ibu, embah jugak yang hantar kita balik shah alam. terima kasih embah, sebab jaga amani dengan ibu. dari amani belum lahir sampai la amani 2 bulan dah skg:) terima kasih embah, selalu pujuk amani bila amani meragam, sampai embah tak pegi pun kalau ustaz md ali buat kelas agama kat surau, tak pegi bila ada marhaban kat rumah org kawin...tQ embah;) amani, ibu and ayah saaaaayang sgt kat embah. nanti cuti2 amani balik kampung ye jumpa embah:)

we love u embah:)




8 comments:

blog-tips-kurus said...

uuuuuuuu.....hrp2 BLOG ni sihat sampai NenE pandai membaca (kena la belajar cepat ye ndok!). Embah Kamm gune bb cap XOX la pas ni.. sapot dedi sis Alya punye biz tu:)

ct said...

majulah embah kam untuk negara!:)

blog-tips-kurus said...

poyo!! untungnye sape dpt jd menantu embah..

ct said...

HAAH...bleh 3g ngn mbah:)

blog-tips-kurus said...

lambatnye nak tggu new n3, saje conteng column ni..:(

ct said...

udah ade..
tp dlm draft lame:)

ummi said...

ct!
aku plak sedih baca ko tulis nih...teringat kat mak aku...uwaaa!!!
sok raya cni plak 2...

Cik Puan ZuGhai | MaMa Amani said...

ct...baru tau kamu ade blog... sgt comel 'izzah amani.. cm aisya amani gak... haha perasan tol..

eh amani nko punye time lahir same ng time aku lahir..11.33 am.. hehe