ingatkan dah 48 hari dah boleh makan macam2.rupanya tak ye kawan2...badan perlu dijaga lagi.bengkung, param, pilis, tapel itu must still on (target 60 hari pakai bengkung!).
bila pokok betik tepi rumah ni tumbang, hati dah mula berbunga2. mesti mak buat sayur betik.(favourite ni! cara buat, betik tu diparut halus2.tumis dengan bwg merah+putih+ikan bilis+cili api.pedas2.tumis ye puan2). sedap mkn ngn nasik pns2. tapi ni resepi kalau bukan dalam pantang la.huhuhuhu. sebab mak pesan jgn makan betik dulu.sejuk. kalau maknye yg sejuk takpe. ni kesian kat baby.ok, noted. i love you babeh!
sambil2 dalam pantang ni, banyak la masa nak google sana sini. terjumpa pulak resepi ni:
SAMBAL UTK KURUSKAN BADAN
IKAN BILIS
LADA HITAM
HALIA
LIMAU NIPIS
semua bahan2 ni ditumbuk, then perahkan limau nipis. sodap makan dengan nasik panas.nak lagi ummpphh? petik la daun pegaga kat keliling rumah, potongkan bawang merah sikit, tadaaa...jd la kerabu pegaga.
sesuai untk org dalam pantang actually...bukan dalam pantang pun boleh.halia elok buang angin. di samping tu, boleh rampingkan perut tanpa perlu ambik JM5!:) encik suami dah stop ambik JM5 lepas baca buku Kevin Zahari..lupa tajuk buku tu...
6 comments:
x do gmbr 'smbl kurus' tu ke?
Kena try nih...tertekan maknya Amani dah kurus balik. Bile la giliran Bibik ni...
cik tips: boleh imaine cm smbl tempoyak tu versi pejal (sbb gune halia)
cik jumir: heheheh! chaiyok2 wat smbl
errr..dgr mlm smlm ade org nak buat smbl kurus..mane ntah! buat n3 for 112th follower ade la..citt!!
sambal tinggal sambal je laaa
Post a Comment