sila klik 'hb' saya. xie xie ni ;)

Sunday, November 28, 2010

7 7 7


nombor plat kereta baru ke?(berangan!)
cabutan bertuah? (bukan..)

habis tu???

7 yang pertama: berilah sepenuh kasih sayang kamu kepadanya
7 yang kedua: didik dan asuhlah dia dengan ilmu yang bermanfaat agar menjadi insan yang berguna

7 yang ketiga: jadilah sahabat yang terbaik untuknya


apa yang pertama, kedua & ketiga tu?

pertama: dari baru lahir sampai umur 7 tahun
kedua: dari umur 7 tahun sampai 7 tahun selepas = umur 14 tahun

ketiga: dari umur 14 sampai 21 tahun

paham ke? ok, macam ni...ni fasa2 sepanjang tempoh nak mendidik anak...
dari usia anak baru lahir sampai umur dia 7 tahun, kita bagi sepenuh kasih sayang kat dia...macam mana nak build kasih sayang tu? salah satunya, breast feed la baby anda...testimoni dari kakak opis, anak dia yang sulung fully BF sampai umur 2 tahun, memang sangat close and mendengar kata anak dia ni sampai la sekarang dah besar...
dari umur 7 sampai 14 tahun tu pulak, kena didik dan asuh dia dengan betul.contohnya, masa fasa kedua ni dah kena ajar dia solat (solat tu kan tiang agama! reminder untuk diri sendiri jugak...), puasa...etc..pastu kalau dia xmau buat dah boleh rotan dia...(rotan untuk mengajar ye puan-puan)...

fasa ketiga pulak, 14 to 21 ni consider zaman remaja yang penuh pancaroba:) nak pulak zaman sekarang ni, macam2 hal jadi. so, jadilah parents yang jugak bestfriend kepada anak2:) supaya dia terdidik menjadi seorang remaja berhemah:)

ni opismate aka jiran aku yang tazkirah kat aku. bagus mat roy ni, nampak je macam gila2, tapi rajen bg tazkirah kat aku:) doakan dia and wife cepat2 dapat anak...

semoga kami dapat menjadi parents terbaik untuk amani...

6 comments:

blog-tips-kurus said...

Langit ke7.. :)

CikPuanMiera said...

hye baby comel.
:)

Munirah said...

tahniah amani sebab mempunyai ibu bapa yang sayang kan dia :)

ct said...

cik tips - fuhhhhh! berabuk dah blog ni:)

ct said...

cik puan miera - owh,singgah sini lagi ye:)

Jumir said...

Amani...BOLAT!